Akdeniz Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Akdeniz Ziraat Odası > Haberler > Akdeniz Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Turgut DEMİR'in katılmış olduğu 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü Kutlama programı...

Akdeniz Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Turgut DEMİR'in katılmış olduğu 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü Kutlama programı...

Sayın Mersin Büyükşehir Belediye Başkanım, Saygıdeğer  protokol , Muhtarlarımız ,Basın ve Yayın Kuruluşlarının kıymetli temsilcileri , değerli konuklar hoş geldiniz. Hepinize saygılar  diliyorum.

Evet, bugün 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Günü. Her ne kadar bugün ‘çalışan kadın’ tanımı yaygın şekilde kullanılsa da, aslında tarihimizde kadın söz konusu olduğunda çalışan-çalışmayan ayrımı hiç olmamıştır. Kadın her zaman üretim hayatının içinde bulunmuş, ailesinin yüküne omuz vermiştir. Bugün de şehir hayatında olduğu gibi kırsal alanda da, kadınlarımız el emekleri ve alın terleriyle yaşamın zorluklarını paylaşmaktadır.

Ülkemizde tarımsal üretimin yaklaşık yüzde 50'sini kadınlarımız gerçekleştiriyor. Tohumdan hasada, tarladan sofraya tarımsal üretimin her aşamasında kadın çiftçilerimizin alın teri, emeği var. Toprak ve kadın, sevginin ve merhametin sembolüdür, yaşamın kaynağıdır; o yüzden "toprak ana" deriz. Anadolu topraklarının en büyük gücüdür Anadolu kadınının azmi.

Tarım ve gıda, bugün olduğu gibi, gelecekte de hayatımızın daha fazla merkezinde olacaktır. Tarımda kalitenin, sağlıklı gıdanın ve üretimin artması kadın çiftçilerimiz eliyle gerçekleşecektir.

Tarımın değişik alanlarında faaliyet gösteren, yenilikçi, kaynakları etkin ve verimli kullanan, bulunduğu çevreye rol model olan kadınlar, gelecek adına umudumuzu artırıyor. Kadın elinin değdiği her iş, değer kazanıp bereketleniyor. Şu bir gerçek ki, kadınlar yaptıkları işe yüreklerini koyuyorlar. Tarım gibi ülkemizin önemli konularından birinde kadın çalışkanlığının ayrıca çok değerli olduğuna inanıyorum.

Avrupa’nın en büyük tarımsal gücü olmamızda kadınlarımızın büyük emeği var. Fakat bu emeğin yeterince fark edilmediğini görmek, gerçekten üzüntü verici .Mersin Akdeniz Ziraat Odası olarak bünyemizde kayıtlı 18.871 erkek çiftçi bulunurken 2.655 kadın çiftçi bulunmaktadır. Ondan dolayıdır ki bundan sonraki dönemde de kadın çiftçilerimizi daha çok destekleyeceğimizi, kadın çiftçilerimizin her daim yanında olacağımızı ifade etmek istiyorum.

Yapmış oldukları projelerle kadın çiftçilerimizden desteklerini hiç bir zaman esirgemeyen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Vahap SEÇER ve ekibine , kadın üreticilerimizin teknik anlamda yetişmesine destek olan Sayın Meral SEÇER’e ve Mersin’li kadın üreticilere destek veren  İlçe Belediye Başkanlarıma da sonsuz teşekkürlerimi iletiyorum.

Toprağın sultanları kadın çiftçilerimizin 15 Ekim Dünya Kadın Çiftçiler Gününü en içten dileklerimle kutluyorum.