Akdeniz Ziraat Odası

Akdeniz Ziraat Odası > Haberler > Çiftçi hacizlerle tükendi!

Çiftçi hacizlerle tükendi!

Yıllardır borç yükü altında ezilen çiftçi, üretim malzemelerine gelen hacizler ile tükendi! Çiftçinin üretmekten başka çaresinin olmadığını söyleyen Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Turgut Demir, küçük çiftçinin banka borçlarının silinmesi çağrısı yaptı.

Pandemi döneminin etkisi ve ısrarla sürdürülen ithalat yanlısı tarım politikaları nedeniyle ürettiğinden beklediği kazancı elde edemeyen ve borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin, bu borçları ödeyebilmeleri için iktidardan yeterli desteği göremiyor. Para kazanamadıkları için çocukluklarından beri bildikleri tek iş olan çiftçiliği de yapamayan küçük çiftçiler, bir de sırtlarına binen borç yükünün icrası ile uğraşıyor. Mevcut iktidarın uygulanmayan tarım politikalarının altında ezilen çiftçiler, ülkenin dört bir yanında eylemlerle seslerini duyurmaya çalışıyor.

PAKDEMİRLİ’NİN HACİZLERDEN HABER YOK!

Uygulanan yanlış tarım politikaları ve yüksek faizden dolayı çiftçi borçları artık ödenemeyecek hale gelirken, traktör ve tarım aletleri de bir bir haczedilmeye başlandı. Çiftçinin ekmek teknesi olan traktör ve tarım aletleri haczedilirken, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli icra haberlerini televizyondan öğrendi.  Gelen eleştirilere rağmen Pakdemirli sessizliğini sürdürürken, Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçların TBMM’de kabul edilen Torba Kanununda yapılandırma kapsamına alınmadığının ortaya çıktı.

“RUSYA’NIN VE UKRAYNA’NIN BUĞDAYINA İHTİYACIMIZIN OLMAMASI LAZIM”

Küçük çiftçinin üretime ancak uzun vadeli politikalarla devam edebileceğine dikkat çeken Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Turgut Demir, “Kısa vadeli planlarla bu işler olmaz. Tarımın uzun vadeli planlanması lazım, uzun vadeli planlanmazsa biz uzun vadede bir yerlere gelemeyiz. Covid-19 salgını da gösterdi ki dünyada gıdaya ulaşım çok öneli ve biz ülkemizin jeopolitik konumu itibariyle tarımsal üretim anlamındaki potansiyelimiz itibariyle en uygun şekilde kullanmak zorundayız.

Bizim Rusya’nın ve Ukrayna’nın buğdayına ihtiyacımızın olmaması lazım. Bizim kendi topraklarımız var. Biz daha iyisini yapabilecek durumdayız. Üretip kazanırsak çiftçilerin çocukları tarımda kalır ve istihdamımız artar” sözlerine yer verdi.

“KÜÇÜK ÇİFTÇİLERİN BORÇLARI SİLİNMELİ!”

Çiftçinin para kazanamadığı için tarımı bırakmasının da çözüm olmadığına dikkat çeken Demir, “Çiftçiler büyük sıkıntı içinde üretmeye devam ediyorlar. Başka çareleri yok, bildikleri başka iş yok o yüzden üretmeye devam ediyorlar. Büyük çiftçiler açısından bir sorun zaten yok, küçük çiftçiler için çok daha farklı desteklerin olması gerekiyor. Bence küçük çiftçinin banka borçlarının direk silinmesi gerekiyor. Ülkemizin şu anki ekonomik durumu buna müsait mi, orası tartışılır ama ben küçük çiftçilerimiz adına borçlarının silinmesinin gerektiğini düşünüyorum” dedi.