Akdeniz Ziraat Odası

ZOBİS
Akdeniz Ziraat Odası > Haberler > Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Yılmaz; Çiftçi borç batağında çıkış arıyor

Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Yılmaz; Çiftçi borç batağında çıkış arıyor

Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, çiftçinin ürünlerinin tarlada kaldığı, para etmediği, üreticinin kredi borcu altında ezildiğine dikkat çekti. Girdi maliyetleri yüksek oranda artmasına rağmen üretici, bu farkı ürüne yansıtamadığına vurgu yapan Oda başkanı Yılmaz, “Çiftçiye çok acil olarak 3 yıl ertelemeli faizsiz kredi desteği verilmeli. Mazot, gübre, ilaç vb ürün bazlı destekler artırılmalı. İhracatın önü mutlaka açılmalı” dedi.

Mersin’de 4 ilçenin bağlı olduğu Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, 2 ay önce gelirken, çiftçinin sorunlarını her fırsatta dile getirerek çözüm aradıklarını söyledi. Yılmaz, çiftçinin içinde bulunduğu sıkıntılı durumla ilgili Yeni Çizgi Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

PAHALILIKTA ÇİFTÇİDE, TÜKETİCİDE ZARAR GÖRÜYOR

Çiftçinin tümü borç batağı içerisinde olduğunu hatırlatan Ziraat Odası Başkanı Yılmaz, çiftçinin ürünü tarlada para etmezken, pazarda ürünlerin pahalı fiyata tüketiciye satıldığı, pahalı olduğu içinde alım gücü zayıf olan tüketicinin ihtiyacının nerdeyse 3’te birini satın alabildiği, bunun da üreticiye direk yansıdığını söyledi. Tüketici ihtiyacı kadar ürün satın alamadığı için, pazarda satışın düşük kaldığı, bununda tarlaya yansıdığını hatırlatan Oda başkanı Yılmaz açıklamasına şöyle devam etti;

ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞINDA

“Çiftçi borç batağında, çiftçinin malı değerinde para etmiyor, çiftçinin malı tarlada çürüyor. Çiftçi sıkıntılarını aşabilmek ve tarım yapabilmek için araç gereç, gübre, ilaç vs. girdilere karşı, kredi ile ayakta durmaya çalışıyor.  Fakat ödeme günü geldiği için çiftçi bu borç batağı içinde kıvranıp duruyor. Bir yandan ürünü para etmiyor, diğer yandan borcunu ödeyemiyor. Girdi maliyetleri ilaç, gübre, mazot, işçilik nakliye vs. çok yüksek oranda arttı. Bu nedenle Çiftçiye çok acil olarak devlet desteği şart, başka türlü çiftçinin düze çıkması imkansız, tarımın canlanması imkansız.

BORÇ BATAĞINDAKİ ÇİFTÇİ NEFES KREDİSİ İSTİYOR

Çiftçiye verilen desteklerin çok kayda değer olmadığını hatırlatan Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, “Sorunlar belli, çözümde belli. Bunu çözecek olanda devlet ve, hükümetin kendisi. Çiftçiye ürün bazlı destek verilmeli. Verilen destek miktarları mutlaka artırılmalı. Aynı zamanda çiftçi borç batağından kurtulması, tarımın yapabilmesi, ekip biçmesi için Tarım Kedi Kooperatifleri aracılığıyla veya tarıma dayalı Birlikler aracılığı ile faizsiz 3 yıl ertelemeli çiftçiye nefes kredisi verilmesi şart” diye ifade etti.

İHRACATIN ÖNÜ AÇILMALI

Çiftçinin ürünü para etmesi için ihracatın şart olduğunu kaydeden Yılmaz, “Çitçinin ürünü para edebilmesi için bir diğer önemli konu Tarım ürünlerinde ihracatın önü mutlaka açılmalı. İhracat kolaylaştırılmalı. İthalat zorlaştırılmalı. Aksi halde çiftçinin ürünü para etmez. Çünkü iç piyasadaki tüketim yeterli değil” diye konuştu.